Vánoční mazanec
Ingredience:
Kvásek:1/2l mléka, droždí (42g), lžíce cukru
Těsto: 1/2kg hladké mouky, 1/2kg polohrubé mouky, 2dl tuku (olej a tuhý
tuk), 1 lžička soli, 4 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 vejce, rozinky,
citrónová kůra, 1 vanilkový cukr, mandlové lupínky
Příprava:
Uděláme kvásek. Do mísy dáme část mouky. Do ní vlahý tuk, vajíčka +
žloutky, cukr a pak teprve až zbytek mouky. Dodáme zbylé ingredience.
A pořádně hněteme.
Necháme asi půl hodiny kynout. Poté uděláme 3 bochánky a dáme na
vymazaný plech. Ještě necháme kynout na plechu. Pak pomažeme žloutkem
(přidávám do něj trochu mléka a vanilkového cukru pro lepší barvu
hotového mazance) a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v předehřáté
troubě do zlatova.
Velikonoční beránek
Ingredience:
240 g polohrubá mouka, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce,
4 bílky, 4 žloutky, citrónová kůra, citrónová šťáva
Příprava:
Do mísy dáme 2 vejce, žloutky, vanilkový a krupicový cukr, citronovou
kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme
mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný ze 4 bílků. Troubu předehřejeme
na 190°C. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku.
Do formy poté vlijeme připravené těsto a formu zaklopíme. Beránka
upečeme dorůžova a ještě teplého vyklopíme. Když beránek vychladne,
vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme
citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme.