Bezvaječné lívance
Suroviny:
kelímek zakysané smetany, 7 lžic hladké mouky, ½ prášku do pečiva, mléko a špetka soli.
Zakysanou smetanu vyklopíme do mísy a do prázdného kelímku nalijeme mléko, které rovněž vlijeme do stejné mísy. Přidáme mouku, špetku soli a metličkou rozšleháme. Následně osmažíme klasicky, v lívanečníku a podle chuti osladíme, případně ozdobíme.
Domácí bezvaječné pečivo
Trendem posledních let je, mimo jiné, pečení domácího pečiva. Většinou se však v rozpisech objevuje důležitá surovina – vejce. Nicméně jde to i bez ní.
Suroviny:
300 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 1 dl mléka, kostka droždí, ½ dl rostlinného oleje, sůl, cukr, otruby, ovesné vločky, slunečnicová semínka a sezamová semínka.
Základem je kvásek, který připravíme z vlažného mléka (nesmí být horké), lžičky soli, cukru, trochu i hladké mouky, vše smícháme a přidáme rozdrobené kvasnice. Necháme nakynout asi 10 – 15 minut a pak do směsi přidáme olej, hladkou i celozrnnou mouku a vypracujeme těsto. To dáme do předem vyhřáté trouby na 50 stupňů po dobu 45 minut. Mělo by krásně vykynout poté je připraveno na přidání veškerých semínek a jiných přísad. Vše důkladně prohněteme a následně tvarujeme malé bochánky a opět dáme do trouby, tentokrát na 15 – 20 minut vykynout. Poté vyndáme bochánky, troubu rozpálíme na 250 stupňů, bochánky potřeme vlažnou vodou a vložíme do trouby na 5 minut, po této době teplotu stáhneme na 200 stupňů a pečeme ještě 25 minut. Upečené pečivo potřeme ještě jednou vlažnou vodou a necháme vystydnout.
Bábovka bez vajec
Suroviny:
300 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 100 g rozpuštěného tuku na pečení nebo másla, vanilkový cukr, půl šálku mléka, prášek do pečiva.
Recept je nejen bez vajec, nicméně i bez nějaké velké práce – vypsané suroviny totiž nejjednodušším způsobem smícháme dohromady a vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme klasickým způsobem.
Bramborové knedlíky bez vajec
Suroviny:
1 kilo uvařených brambor ve slupce, 5 lžic oleje, lžíce octa, solamyl, sůl, voda, krupice a hrubá mouka – půl na půl a podle potřeby.
Vychladlé brambory nastrouháme a následně zvážíme. Podle této hodnoty pak navážíme krupici a hrubou mouku. Příklad – vařených brambor bude 1, 2 kg, krupici budeme potřebovat 0, 3 kg a stejně tak i 0, 3 kg hrubé mouky. Dále přidáme olej, sůl a lžíci solamylu. Vše zpracujeme v těsto, to rozdělíme na poloviny, z těch vyválíme šišky a ty obalíme v solamylu. Následně připravíme vodu na vaření, do které dáme sůl a lžíci octa. Jakmile voda začne vařit, knedlíky vložíme a vaříme je 23 minut.
Mazanec bez vajec
Suroviny:
700 g polohrubé mouky, 200 g rozehřátého tuku na pečení, 120 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 60 g droždí, ½ l vlažného mléka, 50 g rozinek namočených v rumu (předem), kandované ovoce, sekané mandle.
Rozdrobíme droždí, lžíci mouky, špetka cukru a deci vlažného mléka smícháme a necháme asi 15 minut vzejít kvásek. Poté přidáme vše ostatní a řádně vypracujeme těsto. To necháme v teple asi 15 minut kynout, poté rozdělíme na poloviny a vypracujeme na dva bochánky, které opět necháme 15 minut kynout a pak je potřeme rozpuštěným máslem. Střed nastřihneme a v předem rozehřáté troubě pečeme dozlatova.
Kynuté buchty s povidly
Suroviny:
750 g hladké mouky, 2 lžíce sušených kvasnic, 4 lžíce krystalového cukru, vanilkový cukr, špetka soli, 200 ml rostlinného oleje, 375 ml vlažného mléka. Dále povidla, olej na potření.
Do mísy přesejeme mouku, přidáme cukr, sůl, kvasnice, vanilkový cukr a promícháme. O teplého mléka vlijeme olej a společně zapracujeme do mouky. Vypracované těsto necháme na teplém místě hodinu kynout. Poté zpracujeme rukou a rozdělíme na tři části. Ty postupně vyválíme na asi centimetr silnou placku a rozřízneme na jednotlivé buchtičky. Na ně dáme lžičku povidel a zabalíme. Jednu po druhé klademe na vymazaný pekáč a necháme ještě 15minut nakynout. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a v ní pečeme asi 20 minut dozlatova.