Černý nápoj se těší stále vysoké oblibě a nejinak tomu bylo i dříve. Jako důkaz slouží kavárny, kterých je po celém světě nespočítatelné množství. Káva však skýtá více, než jsme si dosud mysleli. Mimo kofein obsahuje i minerální látky jako jsou draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Dále vitamín B3 a látky, jako bílkoviny, kyseliny, sacharidy, vosky a oleje.
Při jejím pití vdechujeme aromatické látky, stimulující nerovový systém a uvolňující svalstvo. Tím mírně zlepšuje astma. Navíc je prospěšná i pro játra – pravidelným pijanům kávy se vyhýbá cirhóza jater.
Vhodné je pití kávy také při bolestech hlavy, ale v malém množství. Naopak vysoký přísun kofeinu může na nerovovou soustavu lidského těla působit opačným efektem. Zvláště pak, pokud je jedinec ve stresu.
Na pozoru by se měli tám i ženy v těhotetství – kofein se snadno dostává přes placentu a může tak neblaze ovlivnit vývoj plodu.
Jestliže kávu pijete, nikdy nezapomínejte, že dehydratuje a proto je nutno ji podávat se sklenicí vody.