Lvi mívají většinou pevné zdraví. Jsou ale náchylní k chorobám srdce, páteře a také se u nich občas objevuje revmatismus. Měli by si dávat pozor na jídla s vysokým obashem cholesterolu, nesvědčí jim také těžké pokrmy a zejména vepřové maso. Kromě vyvážené, lehčí stravy by se měli také hodně pohybovat nebo se věnovat pravidelně nějakému sportu, neboť zvláště v pozdějším věku mívají sklony k tloustnutí.
ÚSTŘICOVÁ POLÉVKA
20 ústřic, 600 ml studené vody, 200 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 1 střední cibule nakrájená na větší kousky, 1 lžička bílého pepře, 1 lžička kajenského pepře, 400 gramů sýra Brie nakrájeného na menší kousky, 300 ml smetany na šlehání, 100 ml sektu
Ústřice vložíme do vody, zamícháme a doložíme na hodinu do lednice. V menší pánvičce rozpálíme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Přidáme cibuli a celer, 3 minuty podusíme. Opepříme, přikryjeme pokličkou, dusíme další 2 minuty a pak dáme stranou. V hluboké pánvi přivedeme vodu z ústřic do varu. Vmícháme podušenou zeleninu, plamen zvýšíme na maximum, přisypeme sýr a vaříme až se sýr začne rozpoštět – zhruba 2 minuty. Snížíme plamen na minimum a povaříme další 4 minuty. Přidáme smetanu, vaříme 2 minuty, přidáme sekt a sundáme z ohně. Do polévky nasypeme ústřice a polévku necháme pod pokličkou 3 minuty dojít.
KACHNA S POMERANČOVOU OMÁČKOU
Kachna, sůl, pepř, 6 pomerančů, 4 větší jablka, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce spařených, oloupaných a nadrobno nasekaných mandlí, 1 cibule, 2 mrkve, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky tymiánu, šálek vína, 1/8 litru vinného octa, lžíce solamylu, strouhanka, 6 lžiček cukru, petrželka
Rozmraženou a osušenou kachnu posolíme, opepříme zevnitř i na povrchu a dáme na mísu proležet. Mezitím si připravíme nádivku ze 3 oloupaných a na kousky nakrájených pomerančů, které dáme do mísy, k nim přidáme oloupaná nakrájená jablíčka, rozinky, mandle a trochu strouhanky, vše promícháme, aby se nám suroviny spojily. Hotovou nádivkou naplníme kachnu, kterou zašijeme nebo uzavřeme jehlicí, dáme na pekáč prsíčky dolů, podlijeme a pečeme. Po zrůžovění obrátíme, do pekáčku přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, koření, podlijeme vínem a dopečeme doměkka. Na konec si připravíme pomerančovou omáčku. Na pánev vsypeme cukr, podlijeme lžící vody a za stálého míchání umícháme světlý karamel, přidáme ocet, šťávu ze dvou pomerančů, nastrouhanou pomerančovou kůru, přilijeme výpek z kachny a krátce povaříme. Omáčku zahustíme solamylem rozpuštěným ve studené vodě. Touto omáčkou podléváme naporcovanou kachnu na talíři, kterou podáváme s rýží nebo brambory, které můžeme ozdobit plátky pomeranče posypané petrželkou.
OVOCNÉ SMAŽENKY SE SKOŘICÍ
120 gramů polohrubé mouky, 4 žloutky, lžíce cukru, lžíce rumu, 125 ml mléka, 1 lžička skořice, lžička strouhané citrónové kůry, balíček vanilkového cukru, 4 bílky, ovoce podle chuti (hodí se jablka, hrušky nebo například švestky)
Do mísy přesijeme mouku, přidáme žloutky, cukr, rum, mléko, skořici, citónovou kůru a vanilkový cukr. Vypracujeme jemné těsto, do kterého vmícháme sníh z bílků. Ovoce omyjeme, zbavíme jadřinců, namáčíme do těstíčka a smažíme v oleji. Po usmažení sypeme moučkovým cukrem (můžeme i polévat ohřátým medem s vodou).