V dětství bývají Kozorozi slabší a častěji nemocní než děti z jiných znamení, ovšem s věkem roste jejich síla a odolnost vůči nemocem. Celkově ale často mívají velmi citlivou pokožku, trpí alergiemi a vyrážkami, oloupáváním kůže, nadměrným pocením, zvětšenými póry a akné. Díky těmto problémům by si u jídla měli dávat pozor na větší množství ostrého koření a dochucovadla, která mohou jejich citlivější pokožku ještě více dráždit.
CELEROVÁ POLÉVKA SE SÝREM
1 a 1/2 litru vývaru z masoxu, 2 dl mléka, 150 gramů sýra, 1 větší celer, 1 pórek, 1 cibule, celerová nať, pepř, sůl
Drobně pokrájenou cibulku osmažíme na tuku do zlatova, přidáme na malé kousky nakrájený celer a plátky pórku. Asi 5 minut smažíme. Dolijeme vývar a vše pod pokličkou doměkka vaříme. Rozmixujeme zeleninu přes síto, přilijeme mléko, necháme vykypět a sundáme z plotny. Do uvařené polévky nasypeme strouhaný sýr a ochutíme nasekanou celerovou natí.
VEPŘOVÉ KULIČKY SE SMETANOVOU OMÁČKOU
350 gramů ramínka, sůl, pepř, 30 gramů slaniny, 1 a 1/2 žemle, cibule, 10 gramů sádla, 20 gramů krupičné mouky, 20 gramů sádla a cibule do kastrolu, 4 lžíce kyselé smetany, 10 gramů krupičné mouky, vejce
Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou slaninu, sůl, pepř, namočenou žemli, osmaženou nakrájenou cibulku a vejce. Promícháme, rozdělíme na dílky, uděláme kuličky, válečky nebo placičky (podle chuti a fantazie), obalíme je moukou a dáme do pekáčku péci. Zapečené zalijeme vroucí vodou a dusíme asi 30 minut. Pak je vyndáme, omáčku procedíme a nalijeme za stálého míchání do kyselé smetany s umíchanou moukou. Omáčku povaříme.
CELOZRNNÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY
400 gramů celozrnné pšeničné mouky, 100 gramů polohrubé mouky, sůl, olej, 40 gramů droždí, 2 lžíce sójové mouky, 2 a 1/2 dl vody, 400 gramů jahod nebo jiného ovoce podle sezóny, med
Ve vodě necháme vykynout droždí. Smícháme celozrnnou a polohrubou mouku, přidáme sójovou mouku, sůl a vodu s droždím. Zamícháme a necháme vykynout. Potom uděláme knedlíky, které ještě necháme chvíli s medem. Uvaříme. Místo jahod můžeme posypat mletým mákem a strouhaným kokosem.