Světový den chleba se každoročně slaví 16. října, a to
nejrůznějším způsobem v řadě zemí světa. A při této
příležitosti představil Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů ČR na
slavnostní konferenci v Praze v Břevnovském klášteře, což je místo
nejstarší zmínky o výrobě chleba na území Prahy, největší bochník
chleba, jaký kdy byl u nás upečen. Měl průměr 69 cm, vážil přesně
18 000 gramů (v okamžiku vyjmutí z pece měl ale o 10 deka víc) a
šikovní pekaři z pelhřimovské Adélky (mimochodem ti, kteří den co den
pečou Chléb roku 2011) ho pekli celé 4 hodiny. Komisaři z Agentury Dobrý
den při oficiálním zaregistrování do České knihy rekordů naměřili
obvod rekordního bochníku přes 2 metry – přesně 216,7 cm. Jedná se
o tzv. karbovaný chléb (tedy ručně zdobený) z pšeničné a žitné
mouky, jejíž podíl činí 40%. Obří bochník v krásném prostředí
Tereziánského sálu obdivovala kromě odborníků z celé republiky
i první dáma, paní Livie Klausová.
A mimochodem : Každý Čech v průměru ročně utratí za chleba pouze kolem
jednoho tisíce korun. To znamená, že i uvažované zdražení chleba
(v zájmu co nejlepší kvality), ovlivní stav naší peněženky pouze
v řádu desetihaléřů na den.
Další rekordní pekařské počiny :
Nejdelší bageta
Hypernova Praha Nové Butovice se zapsala do České knihy rekordů bagetou
dlouhou 15,20 m a širokou 13 cm, k jejímuž upečení v průběžné peci
bylo třeba 170 kg mouky, 8 kg droždí, 7 kg pekařského tuku, 75 l vody,
3,5 kg lněného semínka a 3 kg sezamového semínka. Po rozkrojení byla
bageta promazána 12,5 kg Ramy a naplněna 60 kg zeleniny, 25 kg šunky,
40 kg sýru cihla a 10 kg dressingu.
Rekordní výrobek, na jehož vzniku se rovněž podíleli 4 zaměstnanci
pekárny Odkolek, byl představen 18. března 2005.
Největší anglický rohlík
Čtyřčlenný tým oddělení pekárny – Hypernova Hradec Králové vyrobil
564 cm dlouhý anglický rohlík o průměru 11 cm, na jehož zhotovení
padlo kromě jiného 17 kg hladké mouky, 10 litrů vody, 10 kg anglické
slaniny a 6 kg sýra. Výroba rohlíku vážícího 21,432 kg trvala 3,5 hod
včetně dopravy.
Rekordu bylo dosaženo 8. září 2004 ve spolupráci s Hradeckou
pekárnou.
Nejdelší chlebíčková veka
Pekárna a cukrárna INPEKO z Ústí nad Labem vyrobila z 91,85 kg těsta
chlebíčkovou veku o délce 19,71 metru. Upečení veky o průměrné
šíři 15 cm, jejíž obvod měřil 38 cm, trvalo 9. září
2005 v průběžné peci 20 zaměstnancům firmy 35 minut. Ze suché veky
bylo poté vyrobeno 34 kg strouhanky.
Miroslav Marek
Agentura Dobrý den Pelhřimov
www.dobryden.cz