U nás nejznámějším bramborovým salátem je ten vlašský:
Brambory, nakládané okurky, cibule, zelenina, šunka, pepř, sůl, octový nálev. Každý z nás si už našel své dobroty, kterými salát vylepšit. Moje babička vylepšovala salát vajíčkem na tvrdo a majonézou. Doporučuji vám vyzkoušet fazolový salát. Z vařených brambor a velkých barevných fazolí, s cibulkou, octovou zálivkou, jemně krájenou nakládanou okurkou, osolíme podle chuti opepříme a je výborný i samotný. Z jakých pochutin připravují saláty za hranicemi?
Německý bramborový salát:
Brambory, slanečky, petrželku, kopr, ocet, nakládané okurky, olej, cibuli, sůl a pepř.
Italský bramborový salát:
Na jeho přípravu jsou potřeba nové brambory, vařené ve slupce, oloupaná cibule povařená krátce ve vývaru, ocet balsamico, sůl, pepř, olivový olej, rajčata, bazalka sýr mortadela. Příprava je podobná té české. Brambory uvařené ve slupce vychladíme a oloupeme, cibuli povaříme ve vývaru z bujonu, brambory nakrájíme na plátky a cibuli na dílky, ochutíme solí pepřem a balsamicem, přidáme rajčata pokrájená na dílky či menší kousky, přimícháme nasekaný fenykl a bazalku. Promícháme, zakapeme olivovým olejem a podáváme vychlazený. Na vrchu zdobíme polovinou plátků mortadely.
Španělský bramborový salát:
I zde se připravuje bramborový salát z nových brambor. K uvařeným bramborům ve slupce, které oloupeme a pokrájíme na čtvrtinky, přidáme orestované menší kousky slaniny, utřené stroužky česneku, sůl a pepř, jablko nakrájené na menší kousky, olivy, cibuli, vinný ocet.
Portugalský bramborový salát:
Základem jsou brambory uvařené ve slupce, které vychladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. K bramborům přidáme pokrájené olivy, cibuli, olivový olej, sůl a pepř.
Francouzský bramborový salát:
Brambory uvařené ve slupce vychladíme, loupeme a pokrájíme na dílky, ochutíme solí, posekanou šalotkou bílé víno, vinný ocet, sůl a promíchaný na vrchu posypeme posekanými lístky celeru.
Máte rádi změnu? Přejeme dobrou chuť.
red